...

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

İş Sağlığı ve Güvenliği Tezsiz Yüksek Lisans

İş Sağlığı ve Güvenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı (Uzaktan Eğitim)

DETAYLI BİLGİ İÇİN FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İLE GÖRÜŞÜLMESİ GEREKMEKTEDİR.

Adres : Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniverstesi, Fen Bilimleri Enstitüsü
2000 Evler Mh. Zübeyde Hanım Cd. 50300 NEVŞEHİR
Telefon : +90 384 228 10 00  Dahili : 14081 - 14072 , Belgegeçer : +90 384 228 11 02
Web : http://fbe.nevsehir.edu.tr , E-Posta : fbe@nevsehir.edu.tr

Programın Amacı

İş sağlığı ve güvenliği (İSG), çalışanların işin yapılması sırasında iş yerinin fiziksel faktörlerinden dolayı maruz kaldıkları mesleki riskler ve sağlık sorunlarının ortadan kaldırılması, azaltılması ve ya meydana gelmemesi için gerekli önlemlerin alınması konularında birçok bilim dalıyla ( tıp, hukuk, mühendislik, fizyoloji, psikoloji, sosyoloji vb.) birlikte çalışmalar yürüten bir bilimdir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans Programları ile, iş yerinde iş kazası ve meslek hastalıklarına sebep olabilecek her çeşit etkenin tespiti ve gerekli tedbirlerin alınması, çalışma ortamından kaynaklı risklerin belirlenerek şartların iyileştirilmesi için gerekli çalışmaların planlanması ve uygulanması, işin kanunlar ve yönetmelikler ile belirlenen sağlık ve güvenlik kurallarına uygun koşullarda yapılması, iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin verilmesi gibi çalışmaların bilimsel yöntem ve analizlere dayanarak yapılması, devamlı olarak iyileştirilmesi ve geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

Uluslararası kuruluşların ulusal mevzuatları oluşturmadaki yol göstericiliği ve konunun önemi hemen her ülkenin mevzuatında İSG ile ilgili düzenlemelerin yer almasını sağlamıştır.Ülkemizde 20.06.2013 tarihli 6331 Sayılı "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu" ile İş Sağlığı ve Güvenliğinin tüm kuralları belirlenmiştir.

Programın Avantajı

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na dayanarak çıkartılan “İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik” ile iş sağlığı ve güvenliği alanında yüksek lisans yapmış kişilere B sınıfı iş güvenliği uzmanı olabilmenin önü açılmıştır. İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans programı ile B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına doğrudan giriş hakkı kazanabilmek için ;

• Mühendislik Fakültesi (Bütün bölümler)
  • Tıp Fakültesi
  • Fen Edebiyat Fakültesi (Fizim, Kimya ve Biyoloji bölümleri
  • Mimarlık Fakültesi
  • Teknoloji Fakülteleri
  • İş Sağlığı ve Güvenliği ön lisans eğitimi almış olup ayrıca herhangi bir alanda dört yıllık lisans

eğitimini tamamlamış olanların başvurmaları öngörülmektedir.

Programın Süresi

Tezsiz programda beklenen mezuniyet süresi en az iki yarıyıl, en çok üç yarıyıldır. Bu süreyi aşan öğrencilerin üniversite ile ilişiği kesilir.

Çalışma Alanları

İş Sağlığı ve Güvenliği Tezli/Tezsiz Yüksek Lisans Programı ile B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı alanlar; Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri (OSGB) ile özel, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilmektedir.

Eğitim - Öğretim Faaliyetleri

İş Sağlığı ve Güvenliği Tezsiz Yüksek Lisans programı, kesin kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra tarafınıza gönderilecek olan kullanıcı adı ve şifre ile NUZEM üzerinden uzaktan eğitim olarak yürütülmektedir. Her dönem bir vize ve bir final olarak yapılan sınavlar örgün yapılmaktadır.

Ders Bilgi Formları

UİSG-501 İş Hukuku Ve iş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı
UİSG-502 İnşaat İşlerinde İş Sağlığı Ve Güvenliği
UİSG-503 Kimyasal ve Fiziksel Risk Etmenleri