...

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Hakkımızda

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (NUZEM), iletişim, internet ve bilgi teknolojilerine dayalı olarak uzaktan eğitim ile ilgili araştırma, geliştirme ve uygulama çalışmalarının yapılmasına ve uzaktan eğitim sistemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak ve konu ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapmak amacı ile 2013 yılında kurulmuştur.

Merkezimiz, üniversitemiz bünyesinde açılan ve uzaktan eğitim ile verilebilecek derslerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için gerekli teknik altyapıyı ve desteği sağlamaktadır.

Teknik Altyapımız

Merkezimiz bünyesinde, uzaktan eğitim derslerini veren öğretim elemanlarımızın kullanabileceği, canlı ders vermek üzere hazırlanmış ve yüksek hızda internet bağlantısı bulunan 6 adet eşzamanlı ders odası mevcuttur. Eğitim faaliyetlerini takip edebilmek için Öğretim Yönetim Sistemi (ÖYS) olarak Advancity firmasının ALMS (Advancity Learning Management System) ürünü ve açık kaynak kodlu Moodle yazılımı kullanılmaktadır. Sistem genelinde sınırsız kullanıcıya kadar hesap açılabilmektedir. Sanal sınıf yazılımı olarak Advancity şirketinin Perculus+ yazılımı ve açık kaynak kodlu BigBlueButton yazılımı kullanılmaktadır.

ÖYS üzerinden ders notları paylaşılabilir, sanal sınıf açılabilir, anket uygulanabilir, diğer kullanıcılar ile iletişime geçilebilir. Kullanılan ÖYS sistemleri üzerinde sanal sınıf yazılımları ile tam uyum içerisinde çalışmakta ve AICC, SCORM1.2, SCORM2004 gibi uzaktan eğitim içerik standartlarını desteklemektedir. ÖYS içerisinde öğrenciye kaynak olarak ders materyalleri eklenebilmektedir. Bu materyaller HTML, Javascript teknolojileri kullanılarak zenginleştirilmektedir. Ayrıca Adobe Captivate programı kullanılarak da Flash tabanlı içerikler geliştirilmektedir.

Tüm bu sistemlerin etkin kullanımı için yeterli sunucu ve ağ sistemimiz mevcut olup internet bağlantı hızımız 1Gbps’dir.